Tämän päivän tietoyhteiskunnassa liikkuu niin paljon dataa, mielipiteitä ja todentamista vailla olevia oikeita faktoja, että kiinteistön omistajan kuullessa sanat: “kuntotarkastus”, “asbesti” tai “home”, on monella jo vankka mielipide termeistä ja mitä ne tarkoittavat. Todellisuudessa monen tapauksen kohdalla tulisi luottaa puolueettomaan asiantuntijaan. Omasta kiinteistöstä huolehtiminen on arvokas sijoitus, joten konsultaatio ja oikeanlainen tieto voi pelastaa monilta hampaidenkiristelyiltä. Kiinteistöjen ja huoneistojen teknistä kuntoa tarkasteltaessa tarkastajia ohjaavat muutamat standardit, joita on päivitetty aikojen saatossa eri asiantuntijaryhmien yhteistyön tuloksena. Kuntotarkastusta harkitsevan voidaan suositella perehtyvän KH 90-00393-korttiin, joka toimii tilaajan ohjeena ja hyvänä tietopakettina mahdollisesti teetätettävästä kartoituksesta.

Kuntotarkastukseen liittyy monia tunteita, mielipiteitä ja kysymyksiä. Asuntokauppoihin tehtävä kuntotarkastus on paljolti itsensä selittävä termi, mutta samaisen tarkastuksen voi teetättää omaan kiinteistöön vaikka ei myyntiä olisi vielä harkinnutkaan. Kuntotarkastus ei ole täydellinen pintojen sisälle ulottuva perusteellinen rakenneselvitys, vaan pääsääntöisesti aistinvaraiseen ja kokemuspohjaiseen tietoon perustuva tarkastus. Kartoitus auttaa kiinteistön omistajia havaitsemaan korjaustarpeita, oli kyse maanpinnan kallistuksista, teknisen käyttöiän ylittävästä konesaumatusta peltikatteesta tai märkätilojen vesieristeen uusimistarpeesta. Korjaustarpeiden selvitys ja huoltovälin päivittäminen on yksi raportin kiistattomista eduista kiinteistön omistajalle.

Kuntotarkastus nojautuu tarkastajan vastuulle, ja tarkastuksen tarkka tekeminen on tarkastajalle elinehto. Huono maine kiirii aina vauhdilla, joten jokaisen kohteen tekeminen on tarkka, kerralla kuntoon tehtävä kokonaisvaltainen projekti. Kuntotarkastus ei silti poista omistajan vastuuta omasta kiinteistöstä. Suurin osa asuntokauppojen jälkeisistä oikeustapauksista koskee piileviä rakennusvirheitä ja vahinkoja, joita ei silmämääräisesti kuntotarkastuksessa ole välttämättä saatu selville. Näitä tilanteita sekä myyjä, että ostaja haluaa välttää viimeiseen asti. Ennakkoon täytettävä kiinteistön perustietolomake omistajan puolelta on hyvin täytettynä mieluista luettavaa tarkastajalle. Kiinteistön oikeaoppisesti täytetty huoltokirja antaa tarkastajalle myös osviittaa omistajan mahdollisista huoltotoimenpiteistä ja muista erityishuomiota vaativista kohteista. Hyvä tarkastaja suosittelee aina tarkempia rakenneavauksia, mikäli havaitsee aistinvaraisesti jotain lisätutkimustarpeita.